“ De tijd van Social Media is wel voorbij.”

Dit zijn de woorden van Premier Rutte, maar niks is minder waar! Elke dag komen er juist nieuwe gebruikers bij!

Tijd die gebruikers spenderen op social media
Bron: Newcom Nationale Social Media Onderzoek

De online wereld wordt steeds groter, er komen steeds meer social media kanalen bij waar wij ons op kunnen begeven. Van Tik Tok tot Facebook. Van LinkedIn tot Youtube. Maar waar moet je beginnen als bedrijf? Gemiddeld brengen gebruikers 98 minuten per dag door op social media.

In deze blog vertel ik je welke social media platformen vandaag de dag het populairst zijn en hoe je deze kunt gebruiken om dichter tot je doelgroep te komen.

Gebruikers zijn actief op verschillende social media

Nummer 5:

Pinterest!

Pinterest wordt gebruikt door 3.5 miljoen mensen in Nederland! Dit platform inspireert mensen. Het is gemakkelijk om een moodboard samen te stellen voor als je bijv. je huis opnieuw wilt inrichten. Maar het wordt ook gebruikt om DIY’s gemakkelijk te delen. De posts zijn lang, dus je kan veel informatie aan de gebruiker kwijt. Deze lange posts doen het ook beter dan de enkele afbeeldingen.

Pinterest is veel gebruikt Social Media platform vele gebruikers zijn hierop te vinden

Pinterest moet je zien als een zoekmachine, Pinterest laat afbeeldingen zien aan de hand van zoekwoorden. Deze afbeeldingen kunnen de gebruikers opslaan op hun persoonlijke bord. Vooral in de Retail is Pinterest erg interessant. Gebruikers gebruiken de pins om te window shoppen. Ze slaan op wat ze graag willen hebben en waar ze interesse in hebben. Zeker als de artikelen ook nog eens gedragen worden door influencers die de gebruikers volgen.

Nummer 4:

LinkedIn!

LinkedIn wordt gebruikt door 4.7 miljoen mensen in Nederland! Dit platform blijft stabiel en steeds meer bedrijven gebruiken dit om zichzelf te promoten over dit platform. Werknemers van bedrijven zijn steeds meer geneigd om posts en artikelen te delen van het bedrijf waar ze voor werken.

Ook het adverteren op LinkedIn levert steeds meer op. Als bedrijf is het ook aan te raden om een account aan te maken op LinkedIn. Het is het platform om te netwerken. Met een duidelijke profielfoto en een sterke headline valt je snel op als er wordt gezocht op dit platform! Voeg een foto toe je post of artikel zal tot 36x meer gezien worden! Dit platform kan je snel en gemakkelijk in contact brengen met je doelgroep.

Nummer 3:

Instagram!

Instagram wordt gebruikt door 5.6 miljoen mensen in Nederland! Dit is het platform waar gebruikers van 15-19 jaar het meest actief op zijn! 80% van de gebruikers is tussen de 15-19 jaar, 55% is tussen de 20-39 jaar. Gebruikers zijn geneigd merken, influencers en bekende mensen te volgen.

Instagram heeft de grootste groei meegemaakt. Hierdoor is de kans groot dat jouw doelgroep hierbij zit

Instagram is vrij persoonlijk en gebruikers krijgen een kijkje in de keuken van de mensen/bedrijven die ze volgen. De posts zijn veel persoonlijker. Dit is tevens het platform waarin gebruikers bedrijven en personen gemakkelijk in kunnen taggen om hun beleving en interesse te delen met andere gebruikers. Het is een platform waar je met een paar simpele afbeeldingen en een goede tekst ver komt.

Voeg hierna de juiste Hashtags (#) toe en je bent helemaal binnen. Gebruikers zoeken op namen en #, hierdoor zijn deze erg belangrijk om toe te voegen aan een post. Dit zorgt ervoor dat jij gevonden wordt door je doelgroep! Zorg dat je posts consistent zijn in kleur en eventuele patronen. Op deze manier ziet jouw feed (je profiel) er interessant uit voor mensen om door heen te kijken en je te volgen!

Tevens kan je Instagram gebruiken om interactie te hebben met je doelgroep. Je kan eenvoudig reageren op reacties.

Nummer 2:

Youtube!

Youtube wordt gebruikt door 9.1 miljoen mensen in Nederland! Dit is een platform voor ontspanning maar zeker ook educatie! Door de pandemie waarin we zitten is dit platfom gestegen in populariteit. Mensen gebruiken dit om even snel te ontsnappen aan de realiteit of juist op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Miljoenen gebruikers volgen hun favoriete influencers, van beauty vloggers tot dagelijkse vlogs om een kijkje te nemen in het leven van een ander. Bedrijven zijn steeds meer actief op dit platform om hun product of bedrijf te promoten. Dit in de vorm van eigen gemaakte filmpjes, maar ook door te adverteren. Miljoenen gebruikers zien ineens een reclame langs komen van hun favoriete merk of bedrijf.

Dit platform kost iets meer tijd. Er moeten video opnames gemaakt worden en deze moeten worden bewerkt tot een interessant filmpje die niet al te lang duurt. Tevens maakt Youtube gebruik van hun eigen algoritme. Zodra een gebruiker een filmpje bekijkt wordt er al een 2e of 3e video aangeraden voor ze, binnen hetzelfde onderwerp. Want als ze de video leuk vinden die ze kijken, willen ze vast meer zien.

Ondanks dat dit platform meer tijd kost kan het uiteindelijk op de langere termijn zich terug betalen. De video’s kunnen worden gedeeld en gebruikers krijgen door het algoritme hun volgende video voorgeschoteld. Dit kan in je voordeel werken.

Tevens zit Youtube in de top 3 meest bezochte sites! Samen met Google en Facebook!

Nummer 1:

Facebook!

Facebook wordt gebruikt door 10,4 miljoen mensen in Nederland. Dit is het platform waar gebruikers van 20-39 jaar (82%) het meest actief zijn. Gebruikers spenderen gemiddeld 12 minuten per bezoek aan Facebook. 79% van de gebruikers doet dit via de telefoon.

Facebook staat op nummer 1. Dit platform wordt het meest gebruikt

Het is het platform om even tussendoor te bekijken. Snel even kijken of er wat nieuws gebeurd is of om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Doordat het een toegankelijk platform is wordt het gemakkelijk om in contact te komen met nieuwe gebruikers of bedrijven. Advertenties worden op meerdere plaatsen weergegeven en doen het enorm goed. Je kan snel inspelen op de laatste trends. Tevens is het ook mogelijk om video berichten te plaatsen op dit platform.

Facebook maak gebruik van zijn eigen algoritme. Hoe meer mensen interactie hebben op je bericht, hoe meer gebruikers dit bericht te zien krijgen. Van afbeeldingen met een sterkte tekst tot blogs. Daarnaast kan je Facebook gebruiken om interactie te hebben met je doelgroep. Je kan eenvoudig reageren op reacties.

Tevens zit Facebook in de top 3 meest bezochte sites! Samen met Google en Youtube!

Conclusie:

Veel nieuwe gebruikers!

Social media zal in de toekomst alleen maar groter worden. Wie weet hoe dit er volgend jaar uitziet. Wij kunnen niet wachten om te zien wat er gaat veranderen. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws kan je ons ook volgen op onze eigen social media pagina’s.

Wil je meer weten over hoe Social Media gebruikt kan worden binnen je bedrijf? Neem dan contact met ons op. Dan denken wij met je mee!

Bron: Newcom Nationale Social Media onderzoek
Newcon.nl